Navigácia

  • Deň matiek 2024

    Druhá májová nedeľa je každý rok výnimočným dňom - Dňom matiek. Mamy sú 365 dní v roku každodennou inšpiráciou pre deti na celom svete. Bez ohľadu na vek! Preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia a zároveň sa im za to poďakovali. Naši žiaci I. stupňa, II. stupňa a špeciálnych tried si pripravili pekný program pre svoje mamičky.


                                                                                                                      Mgr. Lenka Slezáková

  • Tvorivé dielne a výtvarný krúžok JILO - Rómske srdce

    Žiaci našej školy počas roka pracovali v Tvorivej dielni a výtvarnom krúžku JILO - Rómske srdce pod vedením  Mgr. Lenky Slezákovej a Mgr. Kataríny Pitoňákovej. Počas tvorivej práce žiaci využívali kreatívnosť, fantáziu a manuálne a estetické zručnosti. Vyskúšali si rôzne výtvarné techniky a materiály z ktorých vyrobili krásne výrobky. Cieľom krúžkovej činnosti bolo dosiahnutie potešenia z vlastnej vytvorenej práce, ako aj schopnosti oceniť a pochváliť prácu druhého. Ako sa im darilo v tvorbe, svedčia aj naše fotografie krásnych výrobkov.

     

    Zodpovedá: Mgr. K. Pitoňáková, Mgr. L. Slezáková

  • S vďakou našim mamám

    Žiaci špeciálnych tried sa zapojili do XIV. ročníka krajskej kreatívnej súťaže s názvom „S vďakou našim mamám“. Súťaž organizuje Spojená škola, Kostolné námestie Kežmarok. Súťaže sa zúčastňujú žiaci ŠZŠ Prešovského kraja a ZŠ okresu Kežmarok. Súčasťou súťaže je výstava.

    Pozývame Vás na výstavu všetkých žiackych prác, ktorá sa uskutoční od 10.05. - 25.05.2024  vo výstavnej sieni v Kežmarku.

    Zároveň, chceme poďakovať žiakom a pedagógom špeciálnych tried našej školy, ktorí sa so svojou kreatívnou tvorbou zapojili a úspešne tak prezentujú našu školu.

    Učitelia špeciálnych tried

  • Workshop – Biodiverzita

    Žiaci II. stupňa špeciálnych tried si v mesiaci máj vyskúšali vzdelávanie workshopom. Témou aktivity bola biodiverzita rastlinných a živočíšnych druhov.

    Ľudia sú od biodiverzity závislí, ponúka nám mnoho služieb. Každý druh žijúci na tejto planéte je súčiastkou v systéme, ktorý sa vyvíjal milióny rokov. Žiaci sa učili rešpektovať, ceniť a chrániť.

    Vzdelávanie rôznymi metódami, aktivitami malo úspech a výsledkom sú zaujímavé žiacke práce.

    Mgr. Blašková

  • DEŇ ZEME

  • DEŇ VODY

  • Výtvarná súťaž: VOJACI OČAMI DETÍ

    Minister obrany SR, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a mesačník Obrana vyhlásili už XXIII. ročník výtvarnej súťaže pre žiakov základných škôl Vojaci očami detí.

    V mesiaci máj sa  tejto celoslovenskej výtvarnej súťaži venovali žiaci II. stupňa pod vedením Mgr. K. Pitoňákovej a Mgr. D. Stolárovej.

    Mgr. Katarína Pitoňáková

  • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže „ Vesmír očami detí“

    Dňa 11. 4. 2024 sa konalo v budove Hvezdáreň a Planetárium v Prešove vyhodnotenie

     výtvarnej súťaže „ Vesmír očami detí“ v okresnom kole v Prešove.

    Ocenené práce v okresnom kole získali žiačky VI. A triedy:  Liliana Badžová a Vanesa

    Bartošová pod vedením Mgr. K. Pitoňákovej. Srdečne blahoželáme a pedagógom a žiakom

    odporúčame, aby si prezreli virtuálnu výstavu na internetovej stránke www.astropresov.sk

     

    Mgr. K. Pitoňáková

  • Zápis do 1. ročníka

    Pre deti vzdelávané mimo územia SR

    Podmienkou zápisu je vopred vyplnená elektronická prihláška, ktorá je spustená na webovej stránke školy www.zsstrane.edupage.org

    • Zákonný zástupca vyplní elektronickú prihlášku.
    • K elektronickej prihláške vyplní tlačivo (príloha č. 1).
    • Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu  (príloha č. 2) v prípade, že zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa.
    • V prípade zverenia dieťaťa jednému zákonnému zástupcovi doložiť súdne rozhodnutie.
    • V prípade potreby doložiť správy z psychologického vyšetrenia (ak dieťa má).
    • Doložiť žiadosť o povolenie osobitného spôsobu plnenia povinnej školskej dochádzky.

    Príloha č. 1 - Príloha k elektronickej prihláške.docx

    Príloha č. 2 - Čestne vyhlásenie.docx

      Mgr. Dagmar Wagnerová

    riaditeľka školy

  • Aktivity na rozvoj čitateľskej gramotnosti

    Počas mesiaca apríl boli v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti realizované aktivity s názvom Popletené texty a Knižné hádanky. Popletené vety o Gašparkovi rozlúštili žiaci 1.B s Mgr. Vaverčákovou, popletené slová vo vetách opravovali žiaci 3.C s Mgr. Baťom a skladaniu popletených slabík pomocou obrázkov sa venovala 1.D s Mgr. Palubjakovou.

    Knižné hádanky, ktoré potrápili žiakov 3.C pripravil na 1. stupni Mgr. Baťo a na 2. stupni realizovala Mgr. Dulebová s 9.A aktivitu Hádanky z čítanky. Úlohou žiakov bolo na základe charakteristiky literárnych postáv napísať nielen meno postavy, ale priradiť k menu aj názov literárneho diela a jeho autora, v ktorom postava vystupuje.

    Mgr. Dulebová, koordinátorka ČG

  • Ľudské práva – Apríl 2024

    V apríli sme si pripomenuli tieto významné dni:

    02. AprílEurópsky deň akcií za práva migrantov

    08. AprílMedzinárodný deň Rómov I. aj II. stupeň

    Žiaci IX.A triedy na hodine dejepisu pod vedením p. uč. P. Štefaňáka si pozreli dokumentárny film o migrácii „Aj my sme doma“, v ktorom sledovali príbehy ľudí z rôznych krajín. Žiaci s vyučujúcim diskutovali o danom filme a tiež o aktuálnej situácii - o migrantoch z Ukrajiny.

    Žiaci IX.A triedy pod vedením p. uč. Mgr. K. Pitoňákovej si tieto významné dni pripomenuli na hodine občianskej náuky aktivitou "Urob krok vpred!"  Cieľom bolo podnecovať empatiu voči ľuďom odlišným od väčšinovej spoločnosti. Viac si uvedomovať existujúcu nerovnosť príležitostí v spoločnosti a napomáhať pochopeniu možných osobných dôsledkov príslušnosti k určitej sociálnej menšine alebo kultúrnej skupine. 

    Mgr. Vaverčáková

  • Malý futbal

    Dňa 30.4.2024 sa vybraní chlapci piatych ročníkov zúčastnili predkola okresného kola školského pohára SFZ chlapcov v malom futbale v Kežmarku. V silnej konkurencii žiakov z Kežmarku, Vrbova a Huncoviec obsadili konečné pekné 3. miesto. Víťazom predkola sa stalo družstvo ZŠ s MŠ Nižná brána.

    Chlapcom patrí poďakovanie za peknú reprezentáciu školy, nakoľko sa trénovaniu futbalu venujú len od januára.

    Mgr. Baťo

  • Výtvarný Sirk 2024

    Naši žiaci II. stupňa a špeciálnych ročníkov sa zapojili do 2. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Výtvarný Sirk 2024, ktorú vyhlásila ZŠ Sirk a starosta obce Sirk. Témou súťaže bolo: Môj najväčší životný vzor. Poslaním súťaže je viesť žiakov k tomu, aby mali svoj správny – kladný osobný životný vzor, ktorý ich inšpiruje k osobnostnému rozvoju a napredovaniu, dobrým skutkom, k rozvíjaniu svojich ambícií a dosiahnutiu životných cieľov.

    Mgr. K. Pitoňáková, Mgr. M. Dziaková, Mgr. A. Blašková

  • PRE MOJU MAMU

    PODTATRANSKÉ OSVETOVÉ STREDISKO V POPRADE ako hlavný organizátor vyhlasuje výtvarnú súťaž  na tému: PRE MOJU MAMU – výtvarná súťaž a výstava prác sa budú realizovať v rámci medzinárodného Dňa matiek. Odborným garantom súťaže je akademická maliarka Anna Fedáková. Sprístupnenie výstavy: 10. máj 2024 v priestoroch POS Poprad. Deň matiek patrí medzi symbolické medzinárodné dni a  je oslavou materstva a vzdávanie holdu mamám po celom svete.

    Mgr. K. Pitoňáková, Mgr. M. Dziaková, Mgr. A. Blašková

  • Na ceste si pozor daj – Bezpečne na bicykli

    Doprava je súčasťou života, preto téma bezpečnosti na cestách by mali byť prítomná v každom veku. Žiaci špeciálnych tried si zopakovali dopravné značky, aké sú pravidlá bezpečného správania sa chodcov a cyklistov v cestnej premávke a ako správne prechádzať cez cestu. Súčasná hustota cestnej premávky je tak veľká, že aj bicyklovanie sa stáva už veľmi nebezpečné. Preto sme sa zamerali na základné zásady bezpečnej jazdy na bicykli, čo cyklista nesmie a miesta určené na bicyklovanie /cesty, chodníky pre cyklistov, poľné cesty, lesné cesty/. Dúfame, že žiaci si odniesli čo najviac potrebných vedomostí, ktoré im v živote pomôžu.

    Mgr. Strellová

  • Spoločenské hry - špeciálne triedy

    Žiaci špeciálnych tried si v mesiaci apríl zahrali rôzne spoločenské hry, ktoré sú dôležité pre naše vzdelávanie, ale aj osobný rozvoj. Spoločenské hry sú aj v dnešnej dobe stále populárne pre všetky vekové kategórie. Žiakom poskytujú príležitosť na oddych, zábavu a uvoľnenie sa od stresu a napätia. Pre žiakov je výhodné hrať spoločenské hry, pretože tieto aktivity ponúkajú mnoho príležitostí na rozvoj rôznych aspektov ako sú sociálne zručnosti, riešenie problémov, strategické plánovanie a logické myslenie. Mnoho spoločenských hier vyžaduje komunikáciu a spoluprácu medzi hráčmi, čím podporujeme rozvoj komunikačných schopností u žiakov. Úspech pri spoločenských hrách môže posilniť sebavedomie jednotlivca, každé víťazstvo môže byť dôležitým zdrojom motivácie a povzbudenia. Okrem výhod pre rozvoj sociálnych a kognitívnych schopností je hranie hier jednoducho zábavné a príjemné.

    Spracovali: Mgr. Dziaková, Mgr. Baksová

  • Matematický KLOKAN 2024

    Tradícia Klokana sa neprerušila na našej škole ani tento rok.

    20 matematiky chtivých  žiakov si zmeralo sily v utorok 26 .marca. Odhodlanie vyriešiť čo najviac úloh správne bolo viditeľné u všetkých 4 prvákov, 8 druhákov, 1 tretiaka a 10 zástupcov štvrtého ročníka. Žiaci si hodinu potrápili hlavičky a vďaka snahe a sústredeniu dosiahli veľmi pekné výsledky.

    Všetkým zúčastneným blahoželáme a tešíme sa, že o tento druh vedomostných súťaží je na našej škole záujem.

    Za MZ 1.stupňa Mgr. Knižková 

  • Zážitkové čítanie s knihovníčkou z knižnice Jána Henkela

    Družné posedenie s debatou – beseda, spojená so zážitkovým čítaním. To bola téma besedy na ktorú sme si pozvali knihovníčku Natáliu z knižnice Jána Henkela  v Levoči. Žiakom zo špeciálnych tried prečítala rôzne príbehy z kníh, pokračovala výroba záložiek a žiacke čítanie. Najväčšou odozvou bol potlesk žiakov za čítanie knihovníčky, ktorým ohodnotili jej výkon.

                                                                                                                                      Mgr. Blašková

  • Nástenky

    Žiaci štvrtej A pod vedením triednej učiteľky vyrobili  tematické „ nástenky“, ktoré skrášľujú chodbu základnej školy v osade.  Za pomoc ďakujem asistentkám. Pozri foto ......

    PaedDr. Z. Slamená, V. Regecová

  • Starší učia mladších

    Štvrtáci a prváci v jedno popoludnie vstúpili do budovy materskej školy s veľkým úsmevom. Žiaci z I. B a IV. A sa tešili sa na spoločnú aktivitu pod názvom: „Čo ja viem?“. Vzájomne si ukázali, čo všetko sa v školskom roku naučili. Každé dieťa, sa správnou odpoveďou predviedlo, starším žiakom. Štvrtáci, škôlkarom za odmenu prečítali rozprávku. Pozri foto....

    Ďakujeme za príjemné popoludnie a tešíme sa na spoluprácu.

    PaedDr. Z. Slamená, V. Regecová, Mgr. J. Sosková a kolektív MŠ

strana:

Novinky

Kontakt

  • ZŠ s MŠ Stráne pod Tatrami
    05976 Stráne pod Tatrami, 33
  • Kancelária ZŠ s MŠ: 0948 294 299

    Kancelária ZŠ osada: 0948 973 942

Fotogaléria